Waarom

Attentie! Deze website is momenteel in bewerking, want wordt geactualiseerd.

Er zijn vele bezwaren tegen het WK in Qatar. Hieronder werken wij de drie voornaamste redenen uit.

  1. Het WK in Qatar is in bloed gedrenkt

    De stelselmatige schending van mensenrechten van arbeiders is het voornaamste argument tegen het WK in Qatar. Sinds de toewijzing zijn bij de bouw van de accommodaties duizenden arbeidsmigranten gestorven. Daarnaast buit de organisatie van het WK in Qatar werknemers uit. Zij slapen op de grond, werken in de verzengende hitte en worden zwaar onderbetaald. Door het Kafala-systeem in Qatar werden arbeidsmigranten eigendom van een ‘sponsor’, waardoor zij geen recht hadden op regelgeving. Het Kafala-systeem wordt een vorm van moderne slavernij genoemd. Qatar heeft laten weten dat dit systeem inmiddels is afgeschaft en dat de arbeidsomstandigheden zijn verbeterd. Toch meldde Amnesty International onlangs dat er in Qatar aanbevelingen liggen om een aantal hervormingen alweer terug te draaien.

  2. Het WK in Qatar is onrechtmatig verkregen

    De bewezen omkoping en corruptie rondom de toewijzing van het toernooi vormen de tweede reden om het WK niet door te laten gaan. Zowel aan de zijde van Qatar als bij de FIFA is er vals gespeeld om het WK te verkrijgen. Verschillende FIFA-leden zijn ontslagen en aangeklaagd voor het aannemen van steekpenningen. Vanwege zelfverrijking zit de voetbalwereld opgescheept met een WK in een land zonder voetbalcultuur, dat noodgedwongen in de winter plaatsvindt.

  3. Het WK in Qatar verhult discriminatie van vrouwen en LHBTI's

    De situatie van minderheden in Qatar beantwoordt niet aan de standaarden van de mensenrechten. Vrouwen worden achtergesteld en LHBTI’s kunnen niet voor hun geaardheid uitkomen. Het WK in Qatar is een vorm van sportswashing. Qatar misbruikt hiermee het voetbal om haar imago op te poetsen en de internationale aandacht van misstanden af te leiden.

Teken de petitie